Wie een woning of appartement met een slechte energieprestatie kooptén dat pand binnen de 5 jaar grondig renoveert,
kan bij de kredietgever naast de hypothecaire leningvoor de verwerving van het pand ook een renovatiekrediet aangaan.
Voorwaarden met betrekking tot het gekochte pand :
Voorwaarden met betrekking tot de rentesubsidie :
De opnameperiode die in het kader van een renovatielening kan worden voorzien, bedraagt maximaal 24 maanden en maakt geen deel uit van de looptijd van het renovatiekrediet. Deze opnameperiode kan op gemotiveerd verzoek van de kredietnemer en mits voorafgaand schriftelijk akkoord van de kredietverstrekker door de administrateur-generaal van het VEKA met maximaal 6 maanden worden verlengd.
De rentesubsidie wordt jaarlijks toegekend gedurende zowel de opnameperiode als de volledige looptijd van het renovatiekrediet.
-------------------------------------------------------------------
Wat wordt er van u verwacht ?
Met het renovatiekrediet verbindt u zich ertoe om de woning binnen vijf jaar na datum van de aankoop energiezuinig te renoveren.
De energieprestatie van het pand moet daarna aanzienlijk verbeterd zijn
U moet zowel voor als na de renovatie het energielabel van uw woning of appartement bewijzen.
Daarvoor legt u een energieprestatiecertificaat of (EPC) voor.
Voor de renovatie:
Als u een woning koopt, krijgt u een EPC. Hou er rekening mee dat u alleen in aanmerking komt met een EPC dat opgemaakt is vanaf 2019. Indien nodig zal dus een nieuw, geactualiseerd EPC moeten worden opgemaakt. Sinds 1 januari 2022 moet u bij eigendomsoverdracht altijd
een EPC opgemaakt vanaf 2019 voorleggen.
Na de renovatie:
U dient opnieuw een EPC voor te leggen als bewijs van he tbetere energielabel. Het is dus van belang dat u (op eigen kosten) al voorafgaand aan het bereiken van de einddatum de nodige stappen zet om een geactualiseerd EPC te bekomen. Ook een EPC-bouw, waarbij het E-peil berekend is na een ingrijpende energetische renovatie, volstaat als bewijs. Het is niet altijd eenvoudig om in te schatten of uw renovatieplannen haalbaar zijn en of ze het gewenste effect hebben op het vlak van energieprestatie. Om een zo realistisch mogelijke inschatting te maken, kunt u het best advies inwinnen bij uw architect, bij de energiedeskundige die het EPC van uw woning heeft opgesteld. Indien de bouwvergunning voor de beoogde werken uiteindelijk niet wordt bekomen en bijgevolg het beoogde energielabel wellicht niet zal kunnen behaald worden, verwittigt de kredietnemer meteen het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) om dit te melden, zodat vermeden wordt dat hem rentesubsidie zou worden uitgekeerd die vervolgens moet teruggevorderd worden en hiervoor een boete zou worden opgelegd.
Copyright © 2023 Alle rechten voorbehouden
SNV-Finance is part of SNV-Consulting bv - Steenovenstraat, 1a - 8930 Lauwe - O.N. 0810.845.764